Iulie 2024: Noutățile din Social Media despre care ar trebui să știi

Dacă tot ești la adăpost de căldurile care ne încearcă în perioada aceasta, hai să ne răcorim cu cele mai noi și interesante știri din lumea digital marketing-ului și a rețelelor sociale. În această ediție de iulie, vom explora tendințele emergente, schimbările algoritmilor și strategiile inovatoare care îți pot transforma campaniile digitale într-un real succes. Fii pregătit să descoperi ce se întâmplă în culisele platformelor sociale și cum îți poți adapta tacticile pentru a rămâne mereu cu un pas înainte.

META – LA GRANDE FAMIGLIA

 • Meta ar putea reprezenta cea mai mare amenințare pentru Google Search, depășind ChatGPT și alți concurenți AI. Avantajul Meta provine din distribuția sa masivă pe Facebook, Instagram și WhatsApp, oferind o acoperire mai largă decât Google. Această rețea extinsă îi permite Meta să influențeze comportamentul de căutare și să ofere alternative la serviciile tradiționale de căutare online. Ce părere ai aici – ar putea?
 • WhatsApp permite până la 32 de participanți în apelurile video. Dar oare se mută cineva din Teams/ Zoom pe WhatsApp, în urma acestui update? Și mai promit și o calitate îmbunătățită a apelurilor.
 • Un interviu cu Adam Mosseri – Head of Instagram ne-a dat de înțeles următoarele: conținutul care încurajează share-ul generează cea mai mare valoare și angajament pe platformă, Instagram prioritizează videoclipurile scurte pentru a favoriza interacțiunile în DMs  și jumătat din toate impresiile video sunt vizualizate cu sunetul oprit. Ce să mai zicem? Succes.
 • Știi că dacă în carusel exista și un videoclip, funcția pentru adăugarea muzicii nu era disponibilă? Ei bine, de acum poți adăuga muzică chiar și în postările tip carusel care includ videoclipuri. Și tot în carousels e posibil să ai text diferit pe fiecare imagine.

Instagram Adds Music to Carousel Posts with Video Clips

 • Instagram testează widget-uri în DM. Astfel, vei putea adăuga în conversațiile cu prietenii tăi numărătoare inversă, ora locală a fiecăruia și un widget pentru conținut fixat. Și tot Instagram adaugă un nou instrument prin care utilizatorii le pot afișa brandurilor câteva statistici ale contului personal, spre exemplu numărul total de urmăritori și reach-ul.

 

Postare de @petitevagabond
Vezi pe Threads

 

 • Se pare că Instagram testează noi formate pentru reclame, iar cea mai nouă idee presupune integrarea unui ad de tip pop-up peste story-urile prietenilor tăi.
 • Threads testează un alt fel de layout pentru profil, de tipul cărților de joc.

A screenshot of the TweetDeck-like UI on Threads

 • Mai știți conceptul de Black Shadow pe Instagram? Dacă nu, you should. Ei bine, acum ni se explică de ce anumite postări intră direct în Spam.
 • Atrage oare succesul postarea mai multor story-uri pe Instagram? Sau e doar un efort în van?
 • Pare că Instagram și-a cam făcut de cap în perioada anterioară, pentru că mai avem următoarele vești:
  • noutăți în Notes: prompts, mentions, likes. Dar să recunoaștem: sunt tot mai puține Notes și tot mai multe update-uri. Pare că cineva se străduiește prea tare.
  • feedback pentru Reels postate de creatori, înainte de a fi publicate? Să ridice mâna cine nu ar vrea să fie client pentru creatori, măcar o dată!
 • Broadcast channels sunt acum disponibile și paginilor de Facebook cu peste 10K followers = mesajele Instagram pot fi partajate automat pe Facebook, economisind timp. Funcția de acces anticipat permite partajarea exclusivă a postărilor Facebook cu membrii canalului pentru feedback timpuriu.
 • Umblă vorba că ne așteaptă noi tipuri de reclame în Facebook Messenger.
 • Meta integrează aplicația Threads în fediverse, o rețea deschisă de servere sociale interconectate prin protocolul ActivityPub. Utilizatorii de peste 18 ani din peste 100 de țări pot partaja profilurile Threads pe fediverse, permițând interacțiuni cross-platform.
 • Este în teste opțiunea de a face un live doar pentru lista de close friends. Desigur, asta include invitarea a până la 3 prieteni să ți se alăture.

  Instagram Close Friends on Live

 • Se pare că Threads lucrează la postări temporare – care vor dispărea după 24h de la publicare (alături de răspunsurile altor utilizatori la postarea respectivă).
 • La evenimentul Conversations din Sao Paulo, Meta a anunțat noi actualizări pentru WhatsApp Business, inclusiv instrumente AI, Meta Verified și suport extins pentru apeluri. Acestea ajută afacerile să răspundă rapid clienților, să creeze reclame pe Facebook și Instagram, și să faciliteze apelurile rapide către afaceri mai mari.
 • Meta a adăugat noi stiluri și funcționalități ochelarilor inteligenți Ray-Ban Stories, inclusiv apeluri video prin WhatsApp și Messenger, precum și Meta AI Vision, care oferă informații bazate pe ceea ce vede utilizatorul.
 • Facebook testează o nouă funcționalitate prin care creatorii de conținut pot experimenta cu variante de Reels, optimizate AI. Ceea ce presupune teste cu diverse descrieri, coperte etc

TIKTOK

 • TikTok oferă acum două opțiuni creatorilor care vor să-și descarce videourile din aplicație – pot salva clipul cu watermark sau să-l posteze pe TikTok ca abia după să aibă opțiunea de a-l descărca fără watermark.
 • Symphony Avatars de la TikTok = noi instrumente de inteligență artificială generativă, au ca scop sprijinirea brandurilor și a creatorilor de conținut să își crească audiența globală folosind avataruri digitale personalizabile, capabile să prezinte același mesaj în zeci de limbi, în funcție de regiunea de unde vin utilizatorii.

 

Postare de @jonahmanzano
Vezi pe Threads

 

 • TikTok lansează Certificarea de Media Buying. Aceasta se bazează pe cunoașterea sistemului, testată printr-un examen. Deși nu există un curs asociat (așa cum este cazul ofertelor obișnuite de la TikTok University), există un ghid de studiu de 124 de pagini pentru a-ți îmbunătăți înțelegerea reclamelor pe TikTok, care acoperă toate aspectele acestora.

TikTok Media Buying Certification

 • Utilizatorii care au acces la noua funcționalitate de căutare imagini în TikTok Shop (pentru a găsi produse similare) vor vedea o iconiță de cameră în bara de căutare. De exemplu, dacă ești la un restaurant și îți place farfuria în cre vine mâncarea, poți deschide aplicația TikTok, faci o poză și să găsești articole similare disponibile pentru cumpărare pe TikTok Shop. Sau, dacă găsești online un articol de îmbrăcăminte prea scump, poți salva imaginea și apoi să o încarci aici pentru a găsi ceva similar la un preț mai mic.
 • TikTok lansează o nouă aplicație numită Whee, similară Instagram, pentru distribuirea imaginilor doar între prieteni.

Whee

LINKEDIN

 • A fost lansat Premium Company Pages pe LinkedIn, funcție ce vine la pachet cu avantaje pentru companiile ce vor să-și crească prezența în online. Include lucruri precum posibilitatea de a adăuga butoane de CTA în pagină & în postările din feed, printre altele.
 • Platforma integrează din ce în ce mai multe funcții bazate pe inteligența artificială, precum asistență pentru căutarea locurilor de muncă, generarea scrisorilor de intenție și coaching.

 • Au fost anunțate noi opțiuni pentru crearea newsletterelor din platformă, printre care: mutarea comentariilor în partea dreaptă, previzualizarea URL-ului și utilizarea Microsoft Designer pentru covers.

YOUTUBE

 • YouTube Premium introduce opțiunea „jump ahead” pentru a ajunge la cele mai interesante momente din clip (valabilă momentan în SUA pentru utilizatorii Android), dar și opțiunea de vizualizare picture-in-picture pentru Shorts pe Android.
 • YouTube le va permite creatorilor să editeze videoclipuri mai lungi de 6 ore, dar timpul de procesare pentru acestea va fi mai mare. De asemenea, va fi permisă selectarea simultană a mai multor comentarii în YouTube Studio.
 • YouTube testează propria versiune de Notes, disponibilă doar în SUA, pentru telefon. Comunitatea va putea adăuga notes pe videoclipuri pentru mai mult context, iar acestea vor putea fi evaluate de către alți utilizatori.
 • Tocmai ce vorbeam mai devreme despre TikTok Shop și search-ul prin imagini, că YouTube testează o nouă opțiune prin care utilizatorii vor putea căuta clipuri video cu ajutorul Google Lens – faci o fotografie, iar YouTube va afișa rezultate relevante în funcție de poza respectivă.
 • YouTube Music își extinde funcționalitățile și amenință popularitatea Shazam, aplicație achiziționată de Apple pentru 400 milioane de dolari. Utilizatorii Android pot accesa funcția de identificare a melodiilor prin pictograma în formă de undă din aplicație (lângă microfon). Aceasta permite recunoașterea instantanee a pieselor din mediul înconjurător și căutarea melodiilor fredonate. Deși există și o versiune pentru iOS, aceasta nu este disponibilă pentru toți utilizatorii încă.
 • Știi cât de important este thumbnailul pentru un video pe YouTube? De aceea avem A/B testing – poți testa până la 3 thumbnails, ca să vezi ce performează mai bine.

DIVERSE

 • Google a anunțat o nouă modalitate de a afișa reclame pe televizor. Deocamdată, platforma oferă formate comune de reclame CTV, inclusiv reclame non-skippable și reclame bumper de 6 secunde. Rețeaua Google TV este disponibilă prin Google Ads și Google Display & Video 360.
 • Știi de ce ne place atât de mult conținutul short, de tip pastilă? Acest articol are drept scop elucidarea misterului care apasă pe sufletele noastre.
 • Canale Youtube cu documentare:
  • Veritasium = documentare pe teme de la secretele producției de săbii japoneze la adevărata poveste a lui Oppenheimer. Un fel de „How it’s made?” pentru nostalgici;
  • TEDEd= documentare accesibile pe teme populare, precum istoria înghețatei sau mituri despre Evul Mediu.
 • 10 aplicații de inteligență artificială pentru producătorii de conținut.

Mulțumesc pentru că ai ajuns până aici –> pentru noi asta se traduce prin interes arătat acestui domeniu și nu poate decât să ne bucure că ne-am strâns aici.
Nu uita și de celelalte articole: despre psihologia culorilor în digital și despre employer branding pentru gen Z. Spor la cumulat cunoștințe.

Join to newsletter.

Subscribe to our Digital Marketing
Monthly Newsletter. We never send spam.

Talk with us.

What’s next for your brand?
We’re here to help you achieve it.